مدل كودك: هر چند بازار سكه و طلا طی ۴ سال قبل با نوسانات اندكی مواجه بود اما این بازار طی ماه های اخیر با تنش های زیادی مواجه گردید و ارقام جدیدی در این بازار به ثبت رسید.
به گزارش مدل كودك به نقل از مهر، قیمت سكه با افزایش نرخ ارز در اواخر سال ۹۶ و نوسانات به وجود آمده در ماه های اخیر نه تنها دستخوش تغییرات شدیدی شد بلكه فعالان این بازار می گویند قیمت ها در این بازار حباب هم دارد ضمن اینكه با افزایش لحظه ای قیمت ارز در ماه های گذشته، نرخ سكه هم نوسان شدیدی را تجربه نمود.
نرخ هر قطعه سكه تمام بهار آزادی در سال ۹۶ از یك میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تا یك میلیون و ۷۰۰ هزار تومان افزایش پیدا كرد، یعنی حدود ۴۰ درصد افزایش قیمت داشته كه معادل ۳۸ درصد آن به علت افزایش قیمت ارز بوده است.
این روند افزایشی در سال ۹۷ هم ادامه داشت به نحوی كه، بازار طلا امسال برخلاف سال های گذشته نه تنها به علت افزایش قیمت جهانی طلا ناشی از جنگ تجاری چین و آمریكا و كاهش ارزش دلار در بازار جهانی با افزایش روبرو بود بلكه قیمت ارز هم در بازارهای داخلی با نوسان همراه بود و بنابراین قیمت سكه و طلا حتی در ایام تعطیل هم با افزایش شدید روبرو شد.
رئیس كمیسیون تخصصی طلا و جواهر شرایط موجود را عاملی برای تولید تقاضای كاذب در بازار عنوان نمود و اضافه كرد: در روزهای تعطیل عید نوروز در عین تعطیلی صنوف شاهد افزایش قیمت سكه بودیم و انتظار برای كاهش قیمت های قطعات كوچكتر سكه، برآورده نشد و قیمت ها همچنان در مدار افزایش قرار داشت.
سكه یك روزه ۱۰۰ هزار تومان گران شد
اما این افزایش قیمت های بی رویه تا جایی ادامه داشت كه در فروردین ماه در شرایطی كه بازارهای جهانی تعطیل بود، تنها به علت افزایش و نوسان نرخ ارز شاهد افزایش صد هزار تومانی سكه در یك روز بودیم به نحوی كه در اواسط فروردین ماه سال جاری قیمت سكه امامی (طرح جدید) كه یك میلیون و ۷۸۵ هزار تومان بود به فاصله كمتر از یك ماه در اردیبهشت ماه به كانال دو میلیون تومان وارد و به قیمت ۲ میلیون و ۴۷ هزار تومان در بازار رسید.
آنگونه كه پژوهشكده پولی و بانكی اعلام نمود: این نوسانات و افزایش و كاهش های لحظه ای تا خرداد ماه هم ادامه داشت تا جایی كه در اواخر خرداد ماه قیمت سكه تمام بهار آزادی حتی به ۲ میلیون و ۵۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان هم رسید.
بازار سكه و طلا نه تنها فصل بهار بلكه در ماه ابتدایی فصل تابستان هم دستخوش نوسانات شدیدی بود به نحوی كه نرخ سكه تمام در تیرماه مرز ۳ میلیون تومان را هم رد كرد.
این افزایش قیمت های ناگهانی این فلز گران بها را نمی توان مختص به بازی های بازار ارز و نوسانات لحظه ای این بازار دانست، بلكه قیمت اونس جهانی هم طی این مدت روند رو به رشدی را تجربه كرده كه بی تاثیر بر قیمت سكه نیست. البته افزایش تقاضا را می توان یكی از دلایل رشد بی رویه قیمت ها و هیجانی شدن بازار عنوان نمود در شرایطی كه به قول كارشناسان و فعالان حاضر در بازار، سكه حباب ۵۵۰ تومانی را تجربه نمود.
در همین حال بانك مركزی، برای آرامش بخشی به بازار از ۱۹ تیر ماه سال جاری بازار ثانویه ارزی را راه اندازی نمود. بر همین مبنا بازار ثانویه ساز و كار لازم برای انجام معاملات ارز بین صادركنندگان گروه ۲۰ درصدی برپایه تقسیم بندی وزارت صنعت، معدن و تجارت، صرافان مجاز و واردكنندگان كالاهای دارای اولویت سوم وزارت صمت نهایی و فعالیت بازار دوم ارز افتتاح شد.
با راه اندازی این بازار، روند آرامش بخشی به بازار سكه هم شروع شد به نحوی كه نرخ ها نزولی و قیمت سكه تا دو میلیون و ۶۹۳ هزار تومان كاهش داشت. در این میان نرخ اونس جهانی هم در روزگذشته به ۱۲۴۱ دلار كاهش یافته كه تاثیر مطلوبی بر قیمت ها در بازار داخل داشته است.
قیمت طلا روز جمعه كه رشد ارزش دلار ادامه یافت، تغییر چندانی نسبت به روز پیش از آن نداشت و در پایین ترین قیمت بیش از یك هفته اخیر گرفتار ماند.هر اونس طلا برای تحویل فوری در معاملات روز جاری بازار سنگاپور ۰.۱ درصد كاهش پیدا كرد و به ۱۲۴۵، ۶۱ دلار رسید.
در بازار آمریكا، هر اونس طلا برای تحویل در اوت ثابت بود و در ۱۲۴۶، ۱۰ دلار ایستاد.
دلار آمریكا تحت تاثیر آمار تورم مطلوب و نگرانی ها نسبت به تشدید جنگ تجاری جهانی كه تقاضا برای این ارز را افزایش داده است، روز جمعه به بالاترین حد شش ماه اخیر در برابر ین ژاپن صعود كرد و در برابر سبدی از ارزهای رقیب بالاتر ایستاد.
قوی شدن ارزش دلار آمریكا، طلا را كه به این ارز قیمت گذاری می شود، برای دارندگان سایر ارزها گران تر می كند.
علاوه بر این تحولات، بانك مركزی و سایر دستگاه های ذی ربط هم تمام تلاش خویش را به كار بسته اند تا با عرضه سكه در بازار و همینطور كنترل نرخ ارز، به بازار سر و سامانی داده و مدیریت بازار را برعهده بگیرند. با مبادرت به موقع دولت در این بازار جایی برای جولان و سفته بازی دلالان وجود نخواهد داشت. البته توجه به این نكته ضروری می باشد كه در این میان مردم هم نقش قابل توجهی دارند تا با اقدام صحیح و جلوگیری از رفتارهای هیجانی در بازار، همسو با بانك مركزی و دولت حركت كنند.